Alex zwaait PIP Advice uit

Alex zwaait PIP Advice uit

Recentelijk ben ik uit Enschede vertrokken. Met mijn laatste opdracht nog maar net afgerond schrijf ik me uit voor de e-mail lijst en plan ik met 3 andere oud vennoten een afscheidsfeestje. Tijd voor retrospectie.

Het team bij PIP is vrij klein. Niet alleen vanwege het aantal vennoten; vooral de hechte band speelt een rol. Hoewel dat voor de vennoten vaak veel lol en plezier oplevert wil ik het hier hebben over een wat professioneler aspect. Een team zo klein als deze kan snel schakelen, van opdracht naar opdracht, naar acquisitie, naar netwerkevent. Alle vennoten doen alles, de hele tijd. Die mengelmoes van taken zorgt vaak voor interessante ingevingen. Zo kwam het idee om de vennoten stukken te laten bloggen over PIP Advice van een stagiair van het Saxion. Een beleidsvergadering later staat de website klaar om stukken te ontvangen en verspreiden, en de positieve reacties van (potentiële) opdrachtgevers en oud-vennoten liggen al op de mat.

De mogelijkheid om al die verschillende dingen op te pakken is voor de vennoten niet alleen een vrijheid. Ze allemaal uitwerken is namelijk niet haalbaar naast studie. Inleveren op studieresultaten doen PIP vennoten namelijk weinig: het afgelopen jaar zijn er een aantal afgestudderd en het volgende colloquiem staat gepland voor aankomende vrijdag. Afijn, een veelvuldigheid aan opties dwingt dus een kritische blik op eenieder van die opties: Hoe veel tijd kost dit en wat levert het op. Vooral de laatste vraag is lastig te beantwoorden want vertalen naar een positief bedrag onder de streep is bij PIP niet altijd het doel en dus soms ook niet mogelijk. Want wat levert bijvoorbeeld een training gespresktechnieken voor het volledige team bij AdviesTalent op?

Het antwoord op die vraag is niet kort, en niet makkelijk. Desalniettemin zijn het vaak dit soort evenementen die vennoten bij PIP organiseren. De juiste combinatie van zelfvertrouwen en onwetendheid geeft een vennoot bij PIP Advice de mogelijkheid om een ideaal na te jagen. En wat is dan dat ideaal?

Voor mij is dat altijd PIP Advice beter achterlaten dan het was toen ik begon. Ik ben daarin denk ik niet de enige. Toen we vorig jaar een van de oprichters (in 1989) uitnodigden om over vroeger te praten vertelde hij me dat hij nog altijd verbaasd was dat PIP nog bestond. Destijds was PIP Advice een zolderkamer hobby in Hengelo, puur voor de lol. Op het moment zijn we een heus advieskantoor dat voor opdrachtgevers erg concreet en professioneel advies kan leveren en voor vennoten een van de meest ambitieuze leeromgevingen die ik ken. Kennelijk hebben vele vennoten voor mij hetzelfde ideaal gehanteerd. Belangrijker nog: het is hen gelukt.

Met een stukje zelfvertrouwen denk ik dat ook ik PIP beter heb gemaakt. Met een stukje onwetendheid moet ik me afvragen wat beter nou eigenlijk betekent. Ik heb gelukkig wel de garantie dat als ik over 25 jaar een vennoot van PIP spreek, ik niet verbaasd hoef te zijn dat het nog bestaat.

Leave a Reply