Site Loader
Hengelosestraat 583, 7521 AG Enschede

Artikel gepubliceerd door:

Egbert van Hattem – Coördinator at Novel-T Smart

 

De gemeente Ermelo heeft grote ambities op het gebied van duurzaamheid. Ze willen in een nieuwe economische visie voor het bedrijfsleven speciaal aandacht besteden aan circulair ondernemen. De Gemeente streeft naar energieneutraal zijn in 2030 en klimaatneutraal in 2035.

De Gemeente Ermelo benaderde het Cleantech Center Zutphen met twee vragen: Waar staan we op dit moment, en welke mogelijkheden op het gebied van circulair ondernemen zijn er binnen de gemeente Ermelo? Via de Werkgroep Onderwijs (WOC) ging Novel-T SMART (Science Shop Twente) op zoek naar studentonderzoekers. Bij studentadviesbureau PIP Advice bleken expertise en onderzoeksmethoden en -technieken aanwezig om dit vraagstuk aan te pakken.

Grootschalig De studenten zetten een grootschalige enquête op waaraan 39 bedrijven meewerkten waarvan er 19 bij de ‘grote bedrijven’ in de Gemeente Ermelo horen. Dit leverde voor de gemeente-beleidsmakers een schat van informatie op en concrete aanknopingspunten voor beleid. De bedrijven gaven op uiteenlopende duurzame thema’s hun antwoorden: recycling, hergebruik materialen, reductie van grondstoffen, duurzamer herontwerpen van producten, waterreductie en voorkoming van waterverontreiniging.

Veel bedrijven bleken al op meerdere duurzame thema’s actief. Maar, belangrijker nog, op alle thema’s gaven ze aan meer te willen. Daarbij zagen de bedrijven een actieve rol voor de Gemeente weggelegd, en ze kwamen al meteen met concrete voorstellen.

Met sommige ging de Gemeente meteen aan de slag. Zo is een campagne gestart voor het inzamelen van gebruikte dekens en kussens. Ondernemers gaven aan het dons te kunnen hergebruiken binnen hun productieprocessen.

Frisse blik PIP Advice behoort tot een van de meer dan 700 succesvolle spin-off bedrijven van de Universiteit Twente. Het team van PIP Advice bestaat uit gemotiveerde studenten met een academische en technische achtergrond, die vraagstukken uit het bedrijfsleven en de samenleving deskundig aanpakken.

Het onderzoek is een aantal weken geleden afgerond. De flexibiliteit, professionaliteit en frisse blik van de studenten zijn de Gemeente goed bevallen. ‘Dit soort onderzoek heet sociaal-innovatief, vertelt Tom Behage van Pip Advice. ‘Verschillende organisaties werken samen om innovatieve oplossingen te vinden voor maatschappelijk vraagstukken. De verbinding tussen techniek en maatschappij is heel belangrijk, want alleen dan kun je innovatie realiseren, door technologische verbeteringen echt te koppelen aan de uitvoeringsagenda.’

Post Author: teampip