Thema 3: Bedrijven
In het thema Bedrijven komen alle randzaken aan bod voor ondernemen in Enschede. Daarbij wordt gekeken naar het aanbod en de kwaliteit van faciliteiten in de stad, het aantal oprichtingen en opheffingen en naar de trends in opname en aanbod van kantoor- en bedrijfsruimtes. De hoofdgroepen Vestigingsklimaat, Dynamiek bedrijvenbestand en Bedrijfs-en kantoorruimte en Vestigingen vormen de body van dit thema.
Het vestigingsklimaat in Enschede is in vergelijking met andere steden goed. Op alle fronten scoort Enschede minimaal gelijk aan het gemiddelde van de gemiddelde steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Almere-Lelystad, Amersfoort, Groningen-Assen, Breda-Tilburg, Den Bosch, Arnhem-Nijmegen, Maastricht, Leiden, Apeldoorn, Enschede, Zwolle, Drechtsteden). Het aantal faillissementen in Enschede is in 2011 gedaald met 36%, echter heeft Enschede in vergelijking met de vijf referentiesteden nog steeds een hoog aantal faillissementen.
Vestigingsklimaat
1/4
Het vestigingsklimaat in Enschede wordt in vergelijking met de gemiddelde steden relatief goed beoordeeld. Bij de ondernemersbeoordeling scoort Enschede in vergelijking met het gemiddelde van alle steden vooral positief op de mate van tevredenheid over de beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel en de mate van tevredenheid over het arbeidsethos.
Enschedese ondernemers hebben over het eerste kwartaal van 2012 negatieve verwachtingen betreffende de omzet. De Enschedese ondernemers zijn even negatief over hun omzetcijfers als de gemiddelde Nederlandse ondernemer, maar positiever dan de Twentse ondernemers.
Dynamiek bedrijvenbestand
2/4
De natuurlijke aanwas van bedrijven is tot 2009 afgenomen, maar sinds 2010 is een strijging zichtbaar. Vooral in de sectoren vervoer en financiën beginnen veel starters. In vergelijking met soortgelijke gemeentes buiten Twente heeft Enschede weinig natuurlijke aanwas. Opvallend is dat, mogelijk als gevolg van de economische crisis, veel vergelijkbare steden in 2009 een groei zagen in het aantal faillissementen, net als Enschede, maar dat Enschede de enige stad was die hier in 2010 last van bleef houden. In 2011 heeft Enschede een inhaalslag gemaakt, het aantal faillissementen in vergelijking met 2010 is aanzienlijk verminderd. Echter heeft Enschede in vergelijking met referentiegemeenten nog steeds een hoger aantal faillissementen.
Bedrijfs- en kantoorruimte
3/4
In Enschede zijn er sinds 2009 veel minder kantoor- en bedrijfsruimtes opgenomen, dit is het aantal vierkante meters dat op de “vrije” markt is verhuurd of verkocht. Daarnaast is ook het aantal vierkante meters aangeboden kantoor- en bedrijfsruimte opgelopen. Sinds 2011 is weer een daling te zien in de leegstandspercentages van kantoor- en bedrijfsruimtes.
Vestigingen
4/4
Het gehele aantal vestigingen is in Enschede de laatste tien jaar gestegen. Dit is bij het aantal vestigingen naar grootte vooral te zien bij de eenmanszaken. Het aantal vestigingen per locatietype laat de stijging zien bij buitenformele locaties en elke wijk heeft een stijging in het aantal vestigingen. De wijken Enschede-Zuid en Enschede-Noord tonen de sterkste stijging in het aantal vestigingen per wijk. De vestigingen per sector lijken sterk op het Nederlands gemiddelde.